Hipotireoza – simptomi, liječenje i prehrana

Hipotireoza je stanje u kojem dolazi do smanjenog lučenja hormona štitnjače. Uzrok najčešće leži u kroničnoj autoimunoj upali štitnjače koju nazivamo Hashimotov tireoiditis.

Osim toga, hipotireoza može nastati i kao posljedica liječenja hipertireoze, bilo da je riječ o lijekovima koji usporavaju rad štitnjače, o liječenju radioaktivnim jodom ili pak operaciji štitnjače.

Do smanjenog izlučivanja hormona štitnjače dovodi i bolest hipofize – žlijezde smještene u lubanji koja kontrolira rad drugih egzokrinih žlijezda pa tako i štitnjače.

Hipotireoza i koji su njezini simptomi

Simptomi hipotireoze razvijaju se postupno. Često bivaju zanemareni jer se poistovjećuju s drugim stanjima te se na bolest štitnjače sumnja kada tek kada dođe do pogoršanja stanja. Javljaju se promjene na koži. Ona postaje suha, hladna, perutava i sklona svrbežu.

Nokti postaju lomljivi, a kosa se prorjeđuje i stanjuje, baš kao i obrve. Kako bolest napreduje, tako se pojačavaju simptomi. Lice postaje podbuhlo, očni kapci otječu, dolazi do zadebljanja jezika. Javljaju se promjene u glasu koji postaje dublji i grublji, a govor se usporava.

Pogoršavanjem bolesti javlja se tremor odnosno drhtanje ruku, mučnina i vrtoglavica, poremećaji sluha, pamćenja i raspoloženja. Osoba osjeti manjak koncentracije, depresiju te bolove u zglobovima i mišićima.

Dolazi do povećanja krvnog tlaka, zaduhe, slabokrvnosti i zatvora. Unatoč oslabljenom apetitu i smanjenom unosi hrane, u osoba se javlja povećanje tjelesne mase, najčešće zbog zadržavanja tekućine u organizmu.

Kod žena se nerijetko javljaju poremećaji u menstruacijskom ciklusu, neplodnost, spontani pobačaji ili prijevremeni porodi.

Hipotireoza i liječenje toga hormonskog poremećaja

Liječenje hipotireoze je u većini slučajeva uspješno i jednostavno. Uključuje uzimanje nadomjesne terapije hormona štitnjača.

Liječenje se provodi putem tableta koje se uzimaju na usta tj oralno. Najčešće je riječ o tiroksininu, hormonu koji inače proizvodi štitnjača, a u organizam se unosi u obliku tablete svakog jutra na prazan želudac, barem pola sata prije obroka.

Uvođenje terapije ide postupno, a utvrđivanje potrebne doze ovog hormona utvrđuje se tijekom nekoliko mjeseci uzimanja lijeka. Važno je naglasiti da je ovaj lijek potrebno uzimati i za vrijeme trudnoće i dojenja.

Pri tome se je nerijetko potrebno povećati dozu jer se u tom razdoblju ženina života povećavaju potrebe za tiroksinom. Naglašavamo kako je tiroksin ne djeluje štetno na razvoj ploda.

Prehrana

Kako veliki broj bolesnika uz samu bolest ima i problema s regulacijom tjelesne težine, važno je uvesti određene promjene po pitanju prehrane.

Glavno je jesti manje, ali česte obroke. Nužno je izbjegavati hranu bogatu masnoćama i suhomesnate proizvode. Od mesnih proizvoda, najpoželjnije je konzumirati bijelo meso.

Poželjno je maksimalno smanjiti unos tjestenine, krumpira i riže, a prednost dati svježem voću i povrću. Također, ako se odlučite za termičku obradu povrća, uvijek je bolje kuhati ga, nego li pržiti li dinstati. Uzimanje kolača, čokolade i drugih slastica i slatkiša treba svesti na minimum, odnosno samo prigodno i u malim količinama.

Poželjno je jesti ribu poput lososa, tune, pastrve i srdele. One obiluju omega 3 masnim kiselinama, a i odličan su izvor selena. Orašasti plodovi također sadrže velike količine selena. Valja izdvojiti lješnjake te indijske i brazilske oraščiće.

Ako ste u mogućnosti, u svoj jelovnik uvrstite i morske alge koje obiluju vlaknima, vitaminima A, B,C E, i K te kalcijem i grahorice koje su bogate proteinima, složenim ugljikohidratima, vitaminima, mineralima i antioksidansima.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.