Kako pojačati fokus na ono što vam dugoročno pomaže?

Zašto su teme na koje svakodnevno usmjeravamo naše misli važne? Otkrijte kako povećati fokus tj. fokusiranost na ono što vam dugoročno pomaže

Brojni psiholozi i terapeuti često u istraživanjima postavljaju pitanja u vezi našeg tematskog fokusa i općeg psihičkog stanja i produktivnosti.

Postavlja se pitanje fokusira li se čovjek više negativnim ili pozitivnim stvarima koje ga zaokupljaju?  S jedne strane tu su prepreke na putu ka cilju i samosažalijevanje, a s druge pak prednosti, dosadašnji uspjesi te sanjarenje.

Brojna psihološka istraživanja potvrdila su povezanost pozitivnog mišljenja s općim zadovoljstvom osobe.

To znači da pozitivna samomanipulacija, u smislu fokusiranja misli na ono što nas usrećuje, potiče na planiranje i djelovanje.

Time samomanipulacija jest najbolji način postizanja dugoročnog zadovoljstva sobom i onoga što svi želimo – sretnog načina življenja.

Zanima vas kako uspjeti u životu, možete pročitati u novom članku: Uspjeh – kako ga postići u privatnom tako i u poslovnom životu?

Kako to postići?

Upravo fokus odnosno fokusiranje na motivirajuće aspekte dosadašnjeg iskustva pomoći će postizanju općeg raspoloženja, povećanju energije i smanjenju stresa.

Upravo stres biva najveći potrošač energije. fokusirajmo se da energiju ne trošimo uzalud na probleme. Energiju trebamo trošiti na ono što će nam pružiti još energije.

A to su one pozitivne, dobre stvari koje su nam se dogodile i one stvari koje želimo da se dogode. Također, navedeno mora sadržavati i plan načina njihove provedbe.

Svakodnevna izloženost negativnim vijestima, događajima, i u konačnici mislima dovodi do opadanja razine zadovoljstva. To pak povećava razinu stresa, koja ujedno može biti okidač za razvoj raznih ozbiljnih bolesti.

Također, opće nezadovoljstvo postaje ujedno i još jedna prepreka u rješavanju zadataka i poteškoća.

fokus

Efekt kameleona

Osim našeg upravljanja vlastitom sviješću, važan je moment okoline u postizanju sretnog i ispunjenog koračanja kroz život.

U psihologiji postoji termin poznat kao “efekt kameleona”.

Njime se ukazuje na čovjekovo postupno prilagođavanje okolini, kako po vanjskim odrednicama, djelovanju tako i na unutarnjoj, energetskoj razini.

Ono često je dodatni indikator u proizvođenju negativnih misli, puno češće nego u proizvođenju pozitivnih.

Međutim, fokusom na sebe i svoje mogućnosti i potencijale, pojedinac može uvelike učiniti svoj život boljim. Uz veću razinu kvalitete vlastitog života, dolazi i do kvalitetnije okoline koja ga okružuje.

Fokusiranje na sebe i vlastite mogućnosti, a samim time i na ono pozitivno, jest središnji čimbenik dobrog psihičkog i fizičkog zdravlja.

Zadovoljni pojedinac, neometen u vršenju svakodnevnih obveza i ispunjavanju životnih ciljeva posljedica je dobre fokusiranosti.

Važno je prilikom određenja cilja usmjeriti pažnju na njegovo postizanje. Ako se samo fokusiramo na cilj, a ispustimo iz vida način na koji se on može ostvariti – dobit ćemo protuefekt.

Početni cilj i pozitivno razmišljanje koje je motiviralo zamijenit će se frustracijom zbog nemogućnosti njezina ostvarenja.

Dosadašnja istraživanja u psihologiji uočila su nekoliko važnih koraka u postizanju svega navedenog:

Apstinencija od negativnog – maknuti se od najvećeg izvora negativnih podražaja na neko vrijeme ili smanjiti učestalost pristupa (bilo da je riječ o vijestima, ljudima…).

Vježbanje zahvalnosti – fokusom tj. fokusiranja na one dobre stvari koje imamo,  a kojih nismo svjesni (što smo živi, zdravi, sposobni samostalno ostvariti vlastite ciljeve, i tome slično).

To često može poslužiti kao motivator za ostvarivanje postavljenih ciljeva.

Uspostavljanje i održavanje stalnog kontakta s autentičnim sobom – upoznavanje sa sobom, načinima vlastita funkcioniranja, razlozima naših postavljenih želja, omjerom onoga što nam stvara u tome ugodu, a što predstavlja napor i žrtvu, što nam općenito odgovara, a što ne i zašto?

Navedeno nam pomaže jasnije odrediti ciljeve te uvidjeti jesmo li žrtva nekih određenih društveno nametnutih konvencija, koje ne doprinose općem zadovoljstvu.

Meditacija i/ili molitva okretanje sebi, fokusiranje na određenu stvar, uvelike pomaže jasnijem motrenju stvari, upoznavanju s nekim dosad nedotaknutim razinama svijesti  i stupanju u odnos sa samim sobom.

Zaključno, važno je reći da uz fokus (iliti fokus/koncentraciju) uvelike važna redovitost u vršenju. Samo navika, kad su u pitanju dobre stvari kakve su ove, nam pomažu u dugoročnoj promjeni cjeloživotnog pristupa sebi.

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.