Omega 3 masne kiseline – važnost za ljudski organizam

Omega 3 masne kiseline zdrave su masnoće koje donose mnoštvo dobrobiti na naš organizam. Djeluju blagonaklono na cjelokupan organizam čineći dobro svim organskim sustavima.

Najpoznatija je omega kiselina esencijalna omega 3 masna kiselina koja je korisna za zdravlje srčanog i krvožilnog sustava, probavnog sustava, ali i pozitivno utječe na održavanje hormonalne ravnoteže, jača naš imunološki sustav te kosu, kožu i nokte čini lijepima i zdravima.

Zanima vas kako na prirodni način riješiti problem sa imunitetom ili pak hpv virusom? Više informacija o riješavanju problema sa imunitetom, hpv- virusom i sličnim problemima, pročitajte u našem članuku: Hpv Virus prirodno riješenje problema.

U omega 3 masne kiseline ubrajamo 3 esencijalne kiseline.

• 5 EPA (eikosapentenska kiselina) koja se sastoji od 20 atoma ugljika
• 6 DHA (dokosaheksaene) masne kiseline koje sadrže 22 ugljikova atoma i
• trećaesencijalnu kiselinu – ALA (alfa-linolna) od 18 ugljikovih atoma.
5 EPA i 6 DHA pronalazimo u ribi i ribljim namirnicama poput ulja, a 3 ALA je sastojak lana i lanenih pripravaka.Omega 3 i omega 6 masne kiseline

Osim omega 3 masnih kiselina, poznajemo i omega 6 masne kiseline. Za normalno funkcioniranje našeg organizma poželjno je da omjer ove dvije esencijalne kiseline bude 1:2.

Kako je vidljivo iz ovog omjera, iako je poželjan veći unos omega 6 masnih kiselina nego li omega 3, upravo nedostatak omega 3 masnih kiselina može uzrokovati daleko veće posljedice na naš organizam. Te posljedice mogu biti poput brojnih akutnih i kroničnih bolesti o kojima ćemo vam detaljnije reći u nastavku članka.

Nedostatak omega 3 masnik kiselina

Omega 3 masne kiseline od iznimne su važnosti za naše zdravlje, pravilan razvoj i funkcioniranje tijela. Nedostatak omega 3 masnih kiselina u našem tijelu možemo prepoznati po raznim simptomima, a najčešće je riječ o kognitivnim poteškoćama i kroničnom upalnom procesu u našem tijelu.

Primijetili ste da u zadnje vrijeme imate teškoća s vidom ili pamćenjem? Primjetili ste da ste često umorni ili imate promjene raspoloženja? Da imate problema sa srcem, cirkulacijom ili pak kožom?
Te  na samom kraju ako ste primijetili naglo nakupljanje kilograma, vjerojatno je riječ o nedostatku omega 3 masne kiseline.

Kako ćete prepoznati nedostatak ove dragocjene kiseline u vašem organizmu?

Donosimo vam neke od simptoma nedostatka ove masne kiseline:

• Depresija – naš mozak koristi omega 3 masne kiseline za regulaciju rada neurona te proizvodnju i oslobađanje serotonina – tzv. hormona sreće. Stoga, zbog smanjene proizvodnje serotonina manjak omega 3 masnih kiselina povećava rizik za nastanak depresije.

• Artritis – omega 3 masne kiseline djeluju protuupalno, što znači da smanjuju rizik za nastanak upale u našem organizmu. Iz kojeg razloga je ovdje navede artritis kao primjer upalnog procesa uzrokovanog nedostatkom omega 3 masne kiseline? Naime, jedno je istraživanje pokazalo da kod osoba oboljelih od ove bolesti upravo omega 3 masne kiseline ublažavaju simptome i progresiju bolesti.

• Debljanje – nedostatak omega 3 masnih kiselina usporava metabolizam i samim time uzrokuje prekomjernu tjelesnu težinu, odnosno debljanje.

• Srčane bolesti – omega 3 masne kiseline smanjuju razinu štetnog kolesterola u krvi dok istovremeno pojačavaju proizvodnju zdravog kolesterola. Osim toga, reguliraju krvni tlak i smanjuju vjerojatnost nastanka uručka u krvožilnom sustavu te samim time djeluju pozitivno na naš srčani i krvožilni sustav i smanjuju rizik od nastanka bolesti u ovom sustavu.

Kognitivne teškoće – uslijed nedostataka omega 3 masnih kiselina javljaju se kognitivne teškoće u obliku problema s pamćenjem, manjka koncentracije, poteškoća s učenjem i usvajanjem novih informacija.

Kronični umor – smanjen unos omega 3 masnih kiselina smanjuje razinu energije u našem organizmu, a povećava potrebu za spavanjem.

Problemi sa zdravljem očiju – Nedostatak omega 3 masnih kiselina u organizmu uzrokuje brojne bolesti očiju. Neke od njih su makularna degeneracija, suhoća oka i glaukom. Nastanak ovih i brojnih drugih bolesti možete spriječiti povećanjem unosa omega 3 masnih kiselina.

Utjecaj omega 3 masnih kiselina na razvoj ploda i novorođenčadi

Omega 3 masna kiselina važna je za naše zdravlje ne samo od našeg rođenja nego i prije toga. Tijekom trećeg tromjesečja trudnoće približno 50-60 mg DHA (jedne od omega 3 masnih kiselina koju smo spomenuli u uvodu) putem placente prenosi se iz majčinog organizma do fetusa.

DHA ima ključnu ulogu u razvoju vida i kognitivnih funkcija. U novorođenčadi i, DHA je nužna za rast i razvoj mozga. Tijekom daljnjeg rasta i razvoja, ova vrsta omega 3 masne kiseline nužna je kako bi se očuvala normalna funkcija mozga te kognitivne sposobnosti.

Namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama

Omega 3 kiseline pripadaju skupini esencijalnih kiselina. To znači da je riječ o kiselinama koje organizam ne može sam proizvesti, nego ih unosimo u organizam putem namirnica. Dakle ravnoteža omega 3 masnih kiselina, a samim tim i stanje našeg organizma ovisi isključivo o našoj prehrani.


omega 3 masne kiseline


Riba, riblje ulje i općenito riblji proizvodi namirnice su bogate omega 3 masnim kiselinama. Kad govorimo o ribama, posebno treba naglasiti važnost plave ribe, poglavito tune, pastrve, skuše i inćuna.

Osim toga, biljke su također bogat izvor ovih kiselina. Zato je dobro da znate da omega 3 masnim kiselinama obiluju brojne sjemenke, kao što su: sjemenke lana, chia sjemenke, sjemenke konoplje i bundevine sjemenke. Osim toga, i zeleno povrće poput špinata, prokulica, brokule i cvjetače obiluje omega 3 masnim kiselinama.

Ove kiseline također možemo pronaći i u soji, orasima te orahovom ulju, ali i u prešanom hladnom maslinovom ulju. Osim toga, omega 3 masne kiseline pronalazimo i u morskoj algi spirulini.

Odabir ovih namirnica u svakodnevnoj ili bar tjednoj prehrani omogućit će adekvatan unos omega 3 masnih kiselina, a smanjiti i izbaciti zasićene i trans masne kiseline koje nisu poželjne za naše zdravlje.

Kako dozirati unos omega 3 masnih kiselina? Gledajte svoju kožu. Ona je prva koja dobiva ove kiseline, a samim time i prva koja ih gubi. Ako unosite adekvatnu količinu omega 3 masnih kiselina, vaša će koža biti nježna, meka te će imati baršunasti izgled. U suprotnom, koža će postati suha i perutava.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.