Što je gluten i koje su dobrobiti bezglutenske prehrane?

Gluten je protein netopljiv u vodi. U najvećoj ga količini pronalazimo u žitaricama kao što su raž, ječam i pšenica.

Osim u namirnicama, pronalazimo ga i u kozmetici i lijekovima. Odlikuje ga elastičnost, a upravo zbog nje je sastavni dio brojnih industrija.

Prednosti bezglutenske prehrane

Prehrana bez glutena ima brojne prednosti za organizam. Pri tom ne mislimo samo na osobe koje boluju od celijakije.

Riječ je o kroničnoj bolesti koja se ogleda u jakom imunološkom odgovoru koji ponajviše uzrokuje oštećenja na tankom crijevu. Uzročnik tog jakog imunološkog odgovora upravo je gluten.

Kod osoba oboljelih od celijakije bezglutenska je prehrana neizostavna. Ipak, ona ima dobrobiti za sve. Te ćete dobrobiti uočiti brzo nakon izbacivanja glutena iz prehrane.

Ako vas zanima kako podići imunitet na potpuno prirodan način, možete pročitati naš novi članak Aloe Vera Gel- Put do snažnijeg imuniteta 

Ovaj način prehrane omogućuje bolju razgradnju hranjivih tvari i njihovu apsorpciju u organizmu.

Bezglutenskim načinom prehrane u organizam unosimo značajno manje procesuirane hrane bogate aditivima i štetnim ugljikohidratima.

Samim time reguliramo razinu šećera u krvi.

Na taj način ovakav oblik prehrane smanjuje rizik za nastavak dijabetesa tipa II, koji se javlja tijekom života. S druge pak strane, dijabetes tipa I, odnosno prirođeni dijabetes drži pod kontrolom regulirajući razinu šećera u krvi. Ovakva prehrana smanjuje i rizik za nastanak malignih bolesti.

Također, doprinosi regulaciji krvnog tlaka, naročito visokog.

Pogodno djeluje i na naš probavni sustav. Isključivanje glutena iz prehrane uklanja probavne smetnje poput nadutosti i teškoća s eliminacijom probavnih smetnji.

U bezglutenskoj prehrani slatkiši, kruh, tjestenina i pržena jela zamijenjeni voćem i povrćem. To je pogodno za aktiviranje metabolizma, a korisno je i kod regulacije tjelesne težine.

Na temelju istog, odnosno zahvaljujući bogatijem unosu voća, povrća i drugih zdravih namirnica, smanjen je rizik od nastanka bolesti srca i krvožilnog sustava.

Osim toga, bezglutenska prehrana podiže energiju i jača koncentraciju.

Zahvaljujući manjem unosu aditiva, a većem voća, povrća i drugih zdravih namirnica, ublažava kronični umor i iscrpljenost. U konačnici, ovakav oblik prehrane usporava proces starenja.

Namirnice koje sadrže gluten

Ako se odlučite na prehranu bez glutena, valja naglasiti kako većinu namirnica smijete konzumirati.

Ovakav se način prehrane ne odlikuje velikim ograničenjima, a odnosi se na izbjegavanje već spomenute pšenice, ječma i raži ali i ponekih drugih žitarica.

Gluten također pronalazimo u grizu, mlijeku i mliječnim proizvodima. Kako biste izbjegli unos glutena, na raspolaganju su vam svakojake zamjene za gore navedene namirnice: posegnite za ovčjim, kozjim, sojinim ili bademovim mlijekom umjesto kravljim.

Proizvode od žitarice zamijenite proizvodima odnosno pecivima rađenim od brašna orašastih plodova, heljda, prosa i drugih žitarica koje ne sadrže gluten.


gluten


Namirnice koje ne sadrže gluten

Možda se na prvu ne čini tako, ali ovakva vrsta prehrane dozvoljava većinu namirnica.

Uistinu je širok spektar namirnica koje vam stoje na raspolaganju. Dozvoljeno je, štoviše i poželjno jesti voće i povrće, sjemenke, mahunarke, orašasto voće, jaja te meso, mesne proizvode i ribu.

Točnije, bezglutenska se prehrana može poistovjetiti s mediteranskim tipom prehrane.

Taj tip podrazumijeva konzumaciju ribe, maslinova ulja, voća, povrća, jaja, mesa pašnih životinja te kozje i ovčje mlijeko.
Važno je naglasiti da se i bezglutenska prehrana treba temeljiti na raznolikosti.

Kako biste u organizam unijeli sve potrebne vitamine, minerale, vlakna i druge hranjive tvari, svakodnevno unosite razno voće, povrće.

U svoje obroke uvrstite i meso te mesne proizvode. Nemojte izostaviti niti ribu i morske plodove. Također, posegnite za žitaricama koje smijete konzumirati, kao što su heljda, proso i kvinoja, kao i za raznim vrstama ”bezglutenskog” mlijeka.

Zapamtite, neovisno o vrsti prehrane, važna je raznolikost kako biste svome tijelu osigurali sve što mu je potrebno!

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.