Čuvarkuća i med – riješenje za mnogobrojne probleme

Čuvarkuća je biljka koja je toliko rasprostranjena da ju možemo vidjeti gotovo svugdje. U brojnim kamenjarima, na starim kamenim kućama kao i balkonima, obiteljskim vrtovima i sl. mjestima.

Za čuvarkuću se odavno znalo da je iznimno otporna i ljekovita biljka, kao i da je zaštitnica kuće i obitelji.

Kada prevedemo njezin naziv s latinskog jezika (Sempervivum tectorum) dobijemo u prijevodu “ona koja vječno živi na krovovima“. Naziv čuvarkuća dobila je po starom narodnom vjerovanju da može zaštititi kuću od oluje ili pak udara groma.

Između ostalog ova biljka iznimno je jednostavna za uzgoj, ali i otporna što znači da može izdržati visoke temperature kao i ekstremne hladnoće. Valja istaknuti jednu od najvećih njezinih pozitivnih strana, a to je da je čuvarkuća jako ljekovita. Po svojim svojstvima odnosno dobrobitima može se poistovjetiti s Aloe Verom.

Ljekoviti sastojci biljke

Čuvarkuća je biljka koja u sebi sadrži mravlju i jabučnu kiselinu, malu količinu smole, tanin kao i kalcijev malati. Sastojci koji su upravo nabrojani, doprinose njezinoj nevjerojatnoj ljekovitosti.

Ova biljka ima antiseptička i diuretska kao i protuupalna svojstva.

Čuvarkuću možemo primijeniti kod sljedećih problema:

  • mioma i cista
  • hemoroida
  • upala uha i mokraćnih kanala
  • probavnih tegoba
  • iritacija na koži
  • opeklina, osipa, porezotina
  • čira u usnoj šupljini

Čuvarkuća se najčešće može primjenjivati u obliku soka ili čaja. Kod te dvije opcije često se kombinira med, kao pomoć kod različitih zdravstvenih problema tj tegoba.

Možete je koristiti tako da je pijete, kapate u uho ili pak nanosite na kožu što sve ovisi o problemu koji imate.

Čuvarkuća i neke njezine dobrobiti

1. Liječi infekcije uha

U davna vremena čuvarkuća se primjenjivala kao sredstvo za ublažavanje boli kod infekcije odnosno upale uha.

Po narodnoj medicini od svježih listova napravile bi se kapi koje su se koristile kod upale uha.

Kapi za upalu uha

Potrebno je izmiksati nekoliko listova čuvarkuće u blenderu. Zatim  nekoliko kapi nakapajte u bolno uho.

Trebali bi leći na bok i pustiti da sok djeluje nekoliko minuta. Nakon toga okrenite glavu na drugu stranu i pustite da sok koji smo napravili iscuri na papirnati ubrus.

2. Pomaže kod mioma i cisti na maternici

Primjenom čuvarkuće zasigurno možemo pomoći kod smanjivanja mioma i cisti na maternici. U ovoj opciji poželjno je koristiti med s dodatkom čuvarkuće.

Ako imate malene ciste ili miome, možete konzumirati do 20 dana. Ukoliko je problem znatno veći, preporučuje se konzumacija ovog ljekovitog meda i nekoliko mjeseci.

Ljekoviti med s čuvarkućom za miome i ciste

Kod oslabljenog imuniteta čuvarkuća djeluje u kombinaciji s medom kao i kod loše probave ili pak konstipacije.  Nije isključen učinak detoksikacije organizma od raznih toksina ili otrova.

Sastojci:

  • 300 g listova čuvarkuće
  • 500 g meda

Priprema:

Potrebno je na sitno isjeckati 300 g svježe ubranih listova te ih promiješati sa što je moguće prirodnijim tj kvalitetnijim medom.  Nakon toga preliti to sve u staklenku, poklopiti i nakon toga čuvati u hladnjaku.

Ujutro i to natašte, bez preskakanja bilo kojeg dana pola sata prije jela pojesti jednu  žlicu ovog meda.

Nakon toga između  ručka i večere trebali bi pojesti jednu žlicu kao i prije spavanja.

Količina meda koju ste napravili s čuvarkućom trebala bi vam biti dostatna za 20 dana.

3. Smanjuje upale urinarnog trakta i iritacije na koži

Kod rješavanja raznih problema koji su se javljali na koži, kod upale urinarnog trakta ili probavnih tegoba, čuvarkuća se primjenjivala od davnina.

Isto tako ova ljekovita biljka koristila se kod problema s grčevima, nadutosti i želučanim problemima. Ovi problemi najčešće su se riješavaju čajem od čuvarkuće.

Čaj od čuvarkuće za probleme s probavom, urinarnim traktom i kožom

Ovaj čaj osim što ga možete piti, možete ga nanositi i na kožu kako biste ublažili osipe, iritacije, ubode insekata i sl.

Ovaj čaj iznimno se jednostavno priprema, ali svakako bi trebali voditi računa o tome da su listovi čuvarkuće svježi i neoštećeni.

Priprema čaja:

Potrebno je na tanko narezati listove biljke, te ih nakon toga staviti u mali lonac i preliti s 250 ml vode.

Nakon toga pričekati da voda proključa, pa ostaviti da lagao kuha 10-ak minuta. Kada ste to sve napravili izvaditi listove i ostaviti čaj da se malo ohladi.

Ovaj čaj trebate piti nekoliko puta dnevno i da mora biti svježe napravljen

Napomena: Nikako se ne preporučuje oralna konzumacija ovog pripravka trudnicama, dojiljama i maloj djeci.

Izvor: Kovacic-marketing

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.