Hipertireoza – najčešći simptomi i poželjna prehrana

Hipertireoza predstavlja stanje u kojem štitnjača pojačano izlučuje svoje hormone.
Točan uzrok nastanka ovog poremećaja još nije definiran, no pretpostavlja se da on leži u imunološkim reakcijama koje su uzrok Gravesove bolesti za koju se pak pretpostavlja da je najzaslužnija za nastanak hipertireoze.

Također, hipertireoza može biti i prolazna. To su situacije koje se javljaju kod osoba koje primarno boluju od upale štitnjače, tzv. tireoiditisa. Kako je u takvom stanju poremećen rad štitnjače, za očekivati je da će osoba prolaziti kroz razdoblja hipertireoze.

Još jedan od uzroka prekomjernog izlučivanja hormona štitnjače leži i u postojanju toksičnih tireoidnih čvorića. To su dijelovi unutar štitnjače koji su obilježeni prekomjernim nenormalnim tkivnim rastom. Ti čvorići nerijetko uspiju zaobići mehanizme koji upravljaju radom štitnjače te proizvode abnormalno velike količine hormona.

Hipertireoza i koji su najčešći simptomi?

Za hipertireozu je karakteristično da se ubrzavaju sve tjelesne funkcije. Ubrzava se rad srca pri čemu pojedinac osjeća tzv. palpitacije – osjeća kucanje vlastita srca.

Dolazi i do povećanja krvnog tlaka. Osobe koje boluju od hipertireoze često osjećaju toplinu, sklone su pojačanom znojenju i pretjeranom vlaženju kože. Prisutan je i tremor, odnosno drhtanje ruku, nervoza, umor i slabost. Unatoč tome, povećana je razina aktivnosti i apetit.

Ono što je najznačajnije za ovu bolest je činjenica da oboljele osobe bez obzira na apetit i količinu pojedene hrane gube na težini. Unatoč umoru, loše spavaju. Također se javljaju i problemi s probavom u obliku čestih, pa čak i proljevastih stolica.

Hipertireoza i njezino liječenje

Liječenje hipertireoze uglavnom se provodi medikamentno, odnosno lijekovima. Osim toga, postoji i mogućnost kirurškog uklanjanja štitnjače ili liječenja radioaktivnim jodom.

Ako se, u suradnji s liječnikom, opredijelite za liječenje lijekovima, znajte da je riječ o lijekovima koji usporavaju rad štitnjače i samim tim smanjuju proizvodnju hormona u ovoj žlijezdi. Lijekovi se uzimaju peroralno, odnosno kroz usta. Na početku liječenja riječ je uvijek o višim dozama koji se kasnije prilagođavaju s obzirom na rezultate kontrolnih pretraga hormona. Osim tih lijekova, koriste se i tzv. betablokatori. Oni ne djeluju na sam rad štitne žlijezde, ali utječu na neke simptome. Usporavaju rad srca, smanjuju drhtanje i tjeskobu.

Kirurško odstranjivanje štitnjače naziva se tireoidektomija. Uglavnom se primjenjuje kod mladih ljudi, gušavosti i osoba koje su alergične na lijekove za liječenje hipertireoze. Iako ovaj način liječenja u 90 % slučajeva trajno kontrolira hipertireozu, u nekih se osoba nakon zahvata može javiti hipotireoza zbog koje je nužno uzimati nadomjeske hormona štitnjače doživotno.

Osim toga, u rijetkim slučajevima može doći i do paralize glasnica ili oštećenja paratireoidnih žlijezda.

Liječenje radioaktivnim jodom

Ova metoda provodi se kako bi se proizvodnja štitnjače vratila u normalu bez da se smanjuje njena funkcija. Ukratko, štitnjači je za njen rad potrebna mala količina joda.

Ako jod primjenjujemo u većim količinama, on sprječava otpuštanje velike količine hormona. Ipak, ova metoda se uglavnom ne rabi za dugotrajno liječenje hipertireoze. Treba naglasiti kako se ova metoda liječenja ne primjenjuje ni u trudnoći jer djeluje štetno na plod.

Prehrana

Zbog ubranog metabolizma osobe koje boluju od hipertireoze iskorištavaju prehrambene tvari puno brže te se kod njih nerijetko javlja problem gubitka tjelesne težine. Iz tog razloga važno je u prehranu uvesti meso, naročito puretinu, jaja, ribu i mliječne proizvode, odnosno namirnice koje u sebi sadrže velike količine proteina.

Od ribe, najpoželjnije je konzumirati lososa koji je bogat i vitaminom D i omega 3 masnim kiselinama koji djeluju blagonaklono na rad štitnjače. Osim toga, važno je unositi vitamine B-skupine jer oni sudjeluju u metabolizmu proteina i ugljikohidrata.

Namirnice koje obiluju ovim vitaminima su svinjetina i fermentirani mliječni proizvodi, a poželjna je i nadopuna u obliku pivskog kvasca. Od povrća, idealne su biljke iz porodice kupusnjača. Hvale je vrijedna brokula, a slijede ju kelj, kupus, prokulice i cvjetača.

Postoje i namirnice koje negativno utječu na rad štitnjače te pojačavaju simptome njenog ubrzanog rada. Vodite računa da te namirnice izbjegavate. To su soja, voda s fluorom, rafinirani šećeri i namirnice koje sadrže gluten.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.