Neplodnost – mogući uzroci i liječenje

Neplodnost – proces ispitivanja i prirodni načini sprječavanja

Neplodnost je veliki problem brojnih parova koji se žele ostvariti kao roditelji odnosno dobiti potomke prirodnim putem.
Razlozi tome su brojni. Neki čak uopće nemaju veze sa zdravljem partnera, već sa samim načinom života.

Prekomjerno ispijanje kave, alkohol, pušenje i stres također mogu značajno utjecati na plodnost. Prekomjerna ili premala tjelesna težina isto tako mogu biti prepreka pri planiranju trudnoće.

Stoga je potrebno obratiti pažnju na stvari za koje mislimo da nemaju s neplodnošću baš nikakve veze.

Prvi korak je posjet liječniku i utvrđivanje uzroka

Kad je riječ o ispitivanju uzročnika zdravstvene naravi postoji niz postupaka koji zahtijevaju svoj slijed.

Kao prvi od načina rješavanja problema svakako pojedinačni razgovor s liječnikom i detaljne pretrage svakog od partnera.

Kad je riječ o ženi, bit će potrebno na ginekološkom pregledu s ginekologom istražiti vlastiti ciklus.

Pacijentica će s doktorom pratiti preko ultrazvuka cijeli proces razvoja jajnih stanica. Pri navedenom liječnik će također ispitati i razinu hormona u krvi kod pacijentice, posebice luteinizirajućeg hormona koji izaziva ovulaciju.

Za više informacija o riješavanju problema sa imunitetom, hpv- virusom i sličnim problemima, pročitajte u našem članuku: HPV virus prirodno riješenje problema


neplodnost

 


Kad je riječ o muškarcu, on će u posjeti androloga napraviti spermiogram. Androlog će pri navedenom ispitati sjemenu tekućinu, njezinu gustoću, pokretljivost i oblik spermatozoida.

Zaključak je struke da je potrebno najmanje 20 milijuna spermatozoida po mililitru sjemene tekućine. Od 20 milijuna najmanje polovica njih treba biti dobro pokretljiva, da bi zadovoljili kriterij plodnosti.

Ako se potvrditi da nalaz spermiograma ne zadovoljava kriterij plodnosti, postupak se ponavlja.

Razlog ponavljanja jest u mogućnosti utjecaja drugih zdravstvenih smetnji na nju poput infekcije. Infekcija privremeno pogoršava kvalitetu spermatozoida.

Infekcije mogu privremeno uzrokovati neplodnost

Nadalje, ako se oba testa, i za muškarca i za ženu, pokažu zadovoljavajuća, ide se na provjeru prohodnosti jajovoda.

Prohodnost jajovoda se ispituje laparoskopijom te metodama koje se pritom po potrebi kombiniraju poput histeroskopije i histerosalpingografije.

Navedenom metodom liječnik neposredno promatra jajovode optičkim instrumentom. Pri tome asistent ujedno ubrizgava putem maternice u jajovod obojenu tekućinu, a ako ona neometano prolazi, znači da su jajovodi prohodni.

Uz navedeni pregled provjerava se i zdravlje same maternice i jajnika. Također, testovima urina i uzimanjem brisa s jajovoda provjerava se i prisutnost infekcija.

Kad je riječ opet o muškarcu, sljedeća faza ispitivanja jest hormonalni pregled koji se obavlja posredstvom krvnog testa. Uz navedeno liječnik bi također trebao opipati testise, mošnje i sjemenovod. Mogućnost infekcije također se provjerava testom urina.

Uz sve navedeno moguće je obaviti postkoitalni ili Sims-Huhnerov tekst.

Navedeni test se radi u vrijeme ovulacije, najkasnije 12 sati poslije snošaja. U tom trenutku se s grlića maternice uzima i mikroskopski pregledava sluz da bi se vidjela pokretljivost samih spermatozoida.

Navedenim ispitivanjem otkriva se je li neplodnost vezana za muškarca ili pak je poremećaj u samoj rodnici.

Kad je riječ o postocima neplodnosti, u 40 posto slučajeva riječ je o muškarcu, u isto toliko posto slučajeva o ženi. Tek u 20 posto riječ je o neplodnosti u oba partnera.


neplodnost


Mogući uzroci

Žena: problem sazrijevanja jajnih stanica, izostanak ovulacije, začepljenje jajovoda, endometrioza, začepljenje grlića maternice, miomi u maternici, hormonalni poremećaj, preuranjeni klimakterij te slično.

Muškarac: OAT, odnosno premali broj, slaba pokretljivost i abnormalni izgled spermatozoida, začepljenje sjemenovoda, proširenje vena u mošnji, ozljeda testisa, preboljeni zaušnjaci u djetinjstvu, nespušteni testisi, liječenje kemoterapijom i slično.

Liječenje

Prije svega, važno je kod borbe s neplodnosti ostaviti osjećaj srama ili neugode po strani.

Neplodnost je problem s kojim se suočavaju mnogi. Postoje razni načini na koji se on može riješiti ili, u najmanju ruku, zaobići.

Ako je situacija takva da se začeće može potpomoći medicinskim putem postoje dodaci prehrani i terapijski planovi. Treba ih pomno slijediti, na preporuku liječnika.

Medicinski potpomognuta oplodnja jednog ili oba partnera primjenjuje se kada druge metode ne pomažu.

Najuobičajenije metode su intrauterina inseminacija, in vitro fertilizacija i intracitoplazmatska injekcija.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.