Uzgoj Aloe Vere u stanu ili kući

Kao što ste već upoznati, Aloe Vera je biljka iznimno velike koristi za naš organizam, za zdravlje i njegu. Riječ je o drevnoj biljci koja potječe iz Afrike, točnije Egipta, a možete ju uzgajati u svome domu.

Ako se dosad niste odvažili na to, u ovom članku prikazat ćemo vam što je sve potrebno za uzgoj Aloe Vere.

Kada vidite koliko je jednostavno održavati ovu biljku, nećete moći odoljeti da ju nabavite i imate svakodnevno dostupno sve što vam treba za zdravlje kože, ali i cjelokupnog organizma.

Ukoliko se uzgaja na otvorenom, odnosno u vrtu, znajte da joj odgovara mediteranska klima. Ipak, češći uzgoj Aloe Vere je u saksijama.

Uzgoj Aloe Vere u saksijama

Uzgoj Aloe Vere moguće je vršiti u loncima, odnosno saksijama. Kako rast biljke ovisi o količini svjetlosti koju dobije, važno je da bude na osunčanoj strani, točnije južnoj ili istočnoj.

Pri tome je važno naglasiti kako sunce puno više godi starijim biljkama, dok mlađe više uživaju u sjenci.

Tijekom zime poželjno je da biljka bude u zatvorenom prostoru, no s prvim zrakama Sunca možete ju bez ustručavanja iznijeti van.

Ipak, izbjegavajte izloženost jakom suncu kako listovi ne bi požutjeli.

Zašto zimi unosimo biljku u zatvoreni prostor? Razlog tome leži u činjenici da njeno lišće sadrži 95 % vode koja bi zbog izloženosti niskim temperaturama smrznula.

Ipak, valja imajte na umu kako je ne treba unositi u prostorije s visokim temperaturama, već u hladnije dijelove kuće poput hodnika, kako bi joj osigurali adekvatne uvjete za prezimljenje.

Važno je znati da tijekom zime biljku ne smijemo smjestiti u prostor u kojem je temperatura niža od 10°C.

Za više informacija o riješavanju problema sa imunitetom, HPV- virusom i sličnim problemima, pročitajte u našem članuku: HPV virus prirodno riješenje problemaZalijevanje biljke

Tijekom toplijeg vremena biljku je potrebno zalijevati jednom tjedno.

Kako je riječ o biljci koja ne podnosi vlagu, ta učestalost zalijevanja je sasvim dovoljna. A s obzirom na to da biljka, kako smo rekli, zimi miruje, u tom periodu dovoljno ju je zalijevati jednom mjesečno.

Pri zalijevanju važno je obratiti pažnju na količinu vode kojoj opskrbljujemo biljku.

Ako pretjeramo sa zalijevanjem, korijen će istrunuti, a listovi će biljke postati naborani i vlažni.

Kako bi se to izbjeglo, biljku je potrebno posaditi u posudu koja na svom dnu ima rupice kako bi višak vode mogao neometano iscuriti u tanjurić.

Sadnja i održavanje Aloe Vere

S obzirom na to da ima plitak korijen, Aloe Veru bi trebalo posaditi u širu posudu s plićim dnom.

Kako bi biljci osigurali njeno (donekle) prirodno okruženje, važno je na dno posude naslagati sloj kamenja, a njega prekriti slojem pijeska na kojeg stavljamo sloj zemlje.

Imajte na umu kako u barem jednu četvrtinu posude morate staviti kompost kako bi biljka mogla rasti i razvijati se u odgovarajućim uvjetima.

Aloe Vera cvate tijekom lipnja. Kako bi potaknuli cvatnju i osigurali raskošne cvjetove, važno je već na proljeće biljku prihraniti gnojivima bogatim fosforom.

To je razdoblje njenog rasta, a najbolji način da joj osigurate sve što joj je potrebno je da pomiješajte tlo sa šljunkom i 30 % komposta.


uzgoj aloe vere


Razmnožavanje Aloe Vere

Danas je najčešći, ali i najjednostavniji način razmnožavanja ove biljke putem rasađivanja mladica, odnosno pelcera. Postoji više načina rasađivanja.

Prvi je da pažljivo odvojite mladicu s dna pazeći da ne oštetite korijen biljke. Drugi način je da odvojite pupoljak koji zasadite u zasebnu saksiju.

Biljka se razmnožava i lisnim rezancima koje je potrebno odvojiti (vrtnim) škarama s dijelom stabljike i posaditi ih. Neovisno o tome koji od ovih načina rasađivanja koristite, znajte da će ukorjenjivanje mladica trajati otprilike mjesec dana.

I za kraj… Kada su mladice spremne za presađivanje? Kada na matičnoj biljci narastu 2,5 do 5 cm.

Kada obaviti presađivanje? Kod biljaka koje su posađene u vrtu, to je najbolje učiniti u svibnju ili lipnju, točnije u mjesecima kada Aloe Vera najintenzivnije raste i razvija se.

Ako je riječ o uzgoju u saksijama, presađivanje je najbolje učiniti na proljeće, odnosno prije cvatnje.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.