Bubrežni kamenac – uzroci, simptomi i načini liječenja

Što sve trebamo znati o jednom od najbolnijih poremećaja u ljudskom tijelu?!

Bubrežni kamenac i njegova prisutnost (urolitijaza, nefrolitijaza) u tijelu jedna je od najjače izraženih boli koje ljudsko tijelo može osjetiti. Kad je riječ o spolnoj zastupljenosti, statistike pokazuje da muškarci češće obolijevaju od žena.


Uzrok nastanka bolesti


Bubrežni kamenac nastaje iz kristala koji se nakupljaju na unutrašnjim površinama bubrega, a dolaze iz mokraće. Mokraća sadržava kemijske tvari koje inače sprječavaju stvaranje kristala, ali oni nisu jednako djelotvorni kod svih ljudi te kod onih kod kojih ono radi sporije javljaju se bubrežni kamenci.

Nastali kristali, ako su dovoljno mali, moći će proći kroz urinarni trakt i izaći iz tijela s mokraćom bez da pojedinac uopće i zna za nju. Kad je riječ o sadržaju bubrežnog kamenca, on može sadržavati različite kombinacije kemijskih tvari.

Jedna od najčešćih vrsta je ona u kojoj kamenac sadrži kombinaciju kalcija, oksalata i fosfata. Rjeđi oblici su oni koji sadrže mokraćne kiseline ili pak specifičan tip cistinskih kamenaca.


Tko najčešće obolijeva?


Problemi s bubrežnim kamencem se najčešće javljaju između 20-te i 40-te godine života. Važno je napomenuti kako je ova bolest reverzibilna te će se, ako se jednom pojavi, vrlo vjerojatno ponovno vratiti.

Važno je napomenuti da se bolest bubrežnih kamenaca često javlja kod onih bolesnika koji imaju nasljednu bolest kakva je renalna tubularna acidoza. Također, cistinurija i hiperoksalurija su dva rijetka poremećaja koji imaju nasljedni karakter.

Osim navedenog, uzroci bubrežnih kamenaca mogu biti i hiperurikozurija odnosno poremećaj metabolizma mokraćne kiseline, preveliki unos vitamina D, začepljenje urinarnog trakta, itd.


bubrežni kamenac


Najčešći simptomi i kako uočiti prisutnost bubrežnog kamenca


Ono što uvelike obilježava bolest bubrežnih kamenaca jest snažna bol, jedna od najizraženijih boli koju čovjek može osjetiti. Najčešće se javlja oštra bol u leđima i boku u području bubrega ili donjeg dijela trbuha.

Nekad popratni simptomi znaju biti i mučnina i povraćanje. Bol se javlja pri stiskanju mišića u nastojanju potiskivanja kamenca prema mokraćnom mjehuru, koji zbog prevelike veličine kamenca ne može proći kroz kanal.

Također, s obzirom na rasti i pomicanje kamenca, u mokraći se zna način kao posljedica krv. Zbog svega navedenog čovjek može imati čestu potrebu za mokrenjem te prilikom mokrenja osjetiti peckanje. Ako pak dođe do pojave temperature, vrlo je vjerojatno da je riječ i o infekciji.

Prisutnost bubrežnog kamenca može se uočiti na rendgenskoj ili ultrazvučnoj snimci osobe. Njima se pruža uvid u veličinu i smještaj bubrežnog kamenca. Također, i ispitivanja krvi i mokraće pružaju uvid u moguću prisutnost neprimjerenih supstanci koje uzrokuju pojavu kamenca.


Bubrežni kamenac – liječenje i prevencija


Kada govorimo o liječenju, bubrežni kamenac većinom se liječi bez operacije. Razlog navedenom je u mogućnosti njegova prolaska kroz urinarni sustav uz korištenje mnogo vode koja mu pospješuje put.

Također, osoba tijekom navedenog tretmana može boraviti kod kuće. Ako je potrebno, može upotrijebiti lijekove koji bi spriječili pojavu kalcijevih kamenaca ili kamenaca mokraćne kiseline.

Bitno je istaknuti da Omega 3 masne kiseline imaju mogućnost otapanja bubrežnih kamenaca. Ukoliko želite saznati više informacija o Omega 3 masnim kiselinama, to možete pronaći u našem članku: Omega 3 masne kiseline – važnost za ljudski organizam 

Kada je riječ o potrebi za odlaskom na operaciju, ona postaje neminovna iz nekoliko razloga: ako kamenac ne izađe nakon određenog vremena, a bolovi ne prestaju, ako zbog svoje veličine ne može izaći samostalno, ako onemogućava protok mokraće, ako izaziva infekciju te ukoliko se neprestano povećava.

Pri navedenom najčešće se koristi postupak razbijanja kamenaca (ekstrakorporalna litotripsija). Navedeni postupak podrazumijeva šok valove. Šok valovi se stvaraju izvantjelesno te putuju kroz kožu tijelom sve dok ne udare u kamence i stvore od njih pijesak ili manje komade koji mogu proći kroz urinarni trakt.

Ako navedeni postupak nije moguć zbog nezgodnog smještaja bubrežnog kamenca, koristi se postupak zvan perkutana nefrolitotomija.

Najbolja i najčešće preporučena prevencija jest korištenje velike količine tekućine, osobito vode, tijekom dana. Također, i regulacija prisutnosti pojedinih metala i minerala, poglavito kalcija, uvelike pridonosi sprječavanju pojave bubrežnog kamenca, ali i općeg zdravstvenog stanja. Neovisno je li riječ o povišenoj i smanjenoj prisutnosti istog.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.