Dodaci prehrani u trudnoći i njihova važnost

Dodaci prehrani u trudnoći, planiranje trudnoće, trudnoća i razdoblje dojenja izuzetno su važna razdoblja, kako za majčino, tako i za djetetovo zdravlje. Upravo zato je povećani sadržaj hranjivih tvari u svakodnevnim obrocima buduće majke izuzetno važan.

Brojna istraživanja u medicini u posljednjih nekoliko desetaka godina uočila su važnost prisutnosti pojedinih nutrijenata tijekom planiranja trudnoće, trudnoće i neposrednog razdoblja nakon trudnoće.

Neki od navedenih nutrijenata su omega-3 masne kiseline, folna kiselina, željezo, jod, vitamin B6, B12, D te magnezij.

Upravo ti nutrijenti su vrlo česti dodaci prehrani u trudnoći  koje mi svaka buduća ili pak sadašnja majka trebala konzumirati.

Dodaci prehrani u trudnoći i kada općenito govorimo o njima, većini je zajedničko da prisutnost vitamina A ne prelazi potrebnu dozu. Isto tako važo je da kritički nutrijenti, kakvi su gore nabrojani, budu također prisutni u primjerenim količinama.

Važno je naznačiti da je period dojenja možda i najvažniji period, tijekom kojeg potreba za dodatcima prehrani u trudnoći odnosno poslije je najveća.

Kad je pak riječ o posebnoj skupini trudnica, trudnica vegetarijanki, važno je reći da se tijekom dojenja preporučuje dodatak vitamina B12.

To se radi u svrhu prisutnost barem kritične razine vitamina za prijenos fetusu tijekom dojenja ne bi li se spriječio mogući zaostatak u razvoju.

Prisutnost većeg broja nutrijenata u određenoj dozi preporučuje se zbog praktičnosti primjene.


Dodaci prehrane u trudnoći


OMEGA-3 MASNE KISELINE – KAKO IH UZIMATI?


Kad je riječ o Omega-3 masnim kiselinama, važno je reći da se najčešće javljaju u tekućem uljnom obliku čime bivaju teško kompatibilne s drugim sastojcima.

Međutim, medicina i farmacija su doskočile i tom problemu osmislivši dozirane oblike poput kapsula u kapsuli.

Navedenim se omogućava oblikovanje pripravaka koji sadrži i omega-3 masne kiseline, vitamine i minerale u jednoj kapsuli.

U koliko vas zanima više informacija o riješavanju problema sa imunitetom, hpv- virusom i sličnim problemima, pročitajte u našem članuku: Hpv Virus prirodno riješenje problema.


POTREBITOST VISOKOG UNOSA KALCIJA I MAGNEZIJA


Od izuzetne važnosti je uzimanje kalcija i magnezija.

Štoviše, zbog preporučene visoke količine kalcija i magnezija potrebno je uzimati ih u obliku posebnih pripravaka (375 mg za magnezij i 300-600 mg za kalcij).


FOLNA KISELINA SPRJEČAVA SPIN BIFIDE


Folnu kiselinu potrebno je uzimati kad su trudnice u pitanju 400 mcg dnevno. Preporučuje se uzimanje folne kiseline prije začeća pa sve do 12 tjedna trudnoće, ali ne bi bilo loše je uzimati ni nakon navedenog perioda.

Također, važno je napomenuti da se je Europska agencija za sigurnost hrane 2014. oglasila navodeći potvrdu o povezanosti uzimanje folne kiseline i prevencije spina bifide.


VAŽNOST VITAMINA B6 I B12


Osim poticanja stvaranja crvenih krvnih stanica, antitijela i neurotransmitera, vitamin B6 od izuzetne je važnosti za regulaciju hormonske aktivnosti. Uz B6 često ide i vitamin B12 koji je izuzetno važan za razvoj živčanog sustava i formiranja fetalnog tkiva i organa.


ŽELJEZO – OPREZ PRI UZIMANJU


Trudnicama se preporučuje uzimanje nisko doziranog dodatka željeza, ali i tijekom perioda dojenja.

Važno je navesti da se ne preporučuje samostalno uzimanje terapijskih doza željeza te terapijsku primjenu valja razmotriti individualno, sukladno krvnim nalazima.

Kad je riječ o značaju uzimanja željeza, istraživanja su potvrdila da postoji povezanost uzimanja željeza s folnom kiselinom i povećane razine intelektualne sposobnosti i motorike kod djeteta.


UMJERENA RAZINA UNOSA VITAMINA D


Premda nedostatak vitamina D može značajno ugroziti rast fetusa, ipak dnevni unos vitamina D nije povećan.

Redovito izlaganje sunčevim zrakama smatra se dovoljnim za priskrbljivanje vitamina D tijelu.


NEDOSTATAK JODA UZROKUJE POJAVU PROBLEMA SA ŠTITNJAČOM


Treba naglasiti da su dodaci prehrani u trudnoći iznimno važni za osobu koja je u stanju trudnoće.

Isto tako nedostatno korištenje joda može izazvati niz poremećaja. Neki od njih mogu biti problemi s funkcioniranjem štitnjače, ali i pojavu mentalne retardacije kod djeteta, malformacije ploda te gušavost kod majke.

Preporučuje se 200 μg joda za vrijeme trudnoće i dojenja.

Svi navedeni savjeti i znanstvena potvrda njihove djelotvornosti posvjedočuju napredak u izučavanju veze pojedinih poremećaja ploda i djeteta s nedostatnom prehranom majke tijekom i neposredno nakon trudnoće.

Za korištenje svih navedenih suplemenata savjetuje se konzultiranje s vlastitim liječnikom opće medicine.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.