Joga kod prevencije srčanih bolesti

Kardiovaskularne bolesti sve su veći globalni problem. Samo djelovanje na rizik čimbenika za nastanak problema kao što su: tjelesne aktivnosti, opuštanje i smanjenje stresa može se postići jogom.

Provedena istraživanja potvrđuju da bavljenje bilo kojom vrstom joge može pridonijeti boljem zdravlju ljudi koji su pod rizikom od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Dokazano je da joga djeluje višestruko na zdravlje srca. Tehnike koje se primjenjuju kod joge pomažu kod smirenja srčanog mišića odnosno rada. Isto tako joga povećava subjektivni osjećaj sreće i mira.

Vježbe joge kao i duboko uravnoteženo disanje za vrijeme samog vježbanja odavno su dokazani faktori koji održavaju srce zdravim i dugovječnim.

U koliko vas zanima informacija o riješavanju problema sa imunitetom, hpv- virusom i sličnim problemima, pročitajte u našem članuku: Hpv Virus prirodno riješenje problema.

Neke od zdravstvenih beneficija joga:

Poboljšava fleksibilnost

Već pri prvom doticaju s jogom primijetit ćete da niste fleksibilni koliko ste možda mislili, dok neke od pozicija i pokreta činit će vam se nedostižnima i pomalo ludima.
Svakodnevnim vježbanjem joge nakon nekog kratkog vremena, svakako da ćete uočiti poboljšanje svojih mogućnosti.

Jača mišiće

Mišići koji su jaki nisu samo lijepi oku oni su ujedno neka vrsta zaštite od artritisa, bolova u leđima, dok pomažu kao prevencija kod pada starijih osoba.

Joga štiti od osteoporoze

Pojavu osteoporoze vježbanjem joge svodite na nulu. Jogom omogućujete zglobovima potpunu pokretljivost i time pomažete u prevenciji od nastanka tj. pojave osteoporoze.

Zglobna hrskavica može se poistovjetiti sa spužvom tj. upija nove hranjive tvari samo ako su stare istisnute. Upravo Jogom to činimo– područja hrskavice koja inače ne koristimo sada „stišćemo i natapamo“. U protivnom upravo ti dijelovi hrskavice postaju pohabani i ostavljaju kosti nezaštićenima.

Jača imunitet

Stezanjem i rastezanjem mišića kao i mijenjanjem poza tijekom prakticiranja joge, povećava se tzv. odvod limfe. Limfnom sustavu upravo to pomaže kod infekcija, rješavanja toksičnih tvari iz organizma te uništavanja stanica raka.

Poboljšava kardiovaskularno stanje organizma

Redovitim vježbanjem i dovođenjem srca u aerobno stanje, može se smanjiti rizik od srčanih bolesti kao što je npr. srčani udar ili čak ublaživanje depresije.

Treba napomenuti da nisu sve vježbe u programu joge aerobne, ali itekako mogu dovesti tijelo u aerobno stanje.

Kako samo prakticiranje joge smanjuje otkucaje srca kada se tijelo nalazi u stanju mirovanja, odnosno kada nema tjelesne aktivnosti. Isto tako joga povećava izdržljivost i pomaže poboljšati maksimalan unos kisika tijekom vježbanja.

Smanjuje visoki krvni tlak

Ako imate povišeni krvni tlak, možete profitirati od joge. Dva istraživanja osoba s povišenim krvnim tlakom, objavljena u britanskom medicinskom časopisu The Lancet, usporedila su posljedice ležanja na podu s ležanjem na kauču.
Nakon 3 mjeseca, ležanje na podu je povezano s padom sistoličkog tlaka za 26 jedinica , i pad od 15 jedinica dijastoličkog krvnog tlaka.

Poboljšava koncentraciju

Važan aspekt joge je fokusiranje na sadašnjost. Kako otkrivaju razna istraživanja jogom odnosno njenim prakticiranjem poboljšava se koordinacija, vrijeme reagiranje, pamćenje pa čak je i moguće postići bolje rezultate na IQ testovima.

Izvor: Aloa Vera Vukonić

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.