Hemoroidi- djelotvoran i prirodan način kako ih ublažiti

Hemoroidi su pojava kod čovjeka odnosno tegoba od koje pati zaista veliki broj ljudi, ali isto tako malo tko želi pričati o tome.

Možemo slobodno reći da su hemoroidi postali tabu tema o kojoj se ne usuđujemo baš toliko govoriti. Razgovor o ovom problemu počinje se voditi tek onda kada postane zabrinjavajuće po naše zdravlje što nikako nije dobro.

Ovaj problem može zadesiti bilo koga, odnosno može se pojaviti kod svakog čovjeka, barem prolazno. Sve ovisi kakvim načinom života živimo, ključna stvar je prehrana, ali i genetika.

Današnji tempo života odnosno ovo novije vrijeme izrazito je pogodno na nastajanje hemoroida. Sve je to posljedica loše prehrane kao što smo već naveli, ali i zbog sjedilačkog načina života.

Ta dva čimbenika ključna su po pitanju nastanka hemoroida jer oni utječu na tvrdoću i učestalost stolice, a sama stolica na hemoroide.

Što su zapravo hemoroidi?

Kada govorimo o hemoroidima oni su sasvim normalan dio tijela, s nezamjenjivom funkcijom.

Najlakše ih je opisati kao spužvaste jastučiće koji su napravljeni od arterijskih i venskih kanala i vezivnog tkiva. Možemo ih podijeliti na vanjske i unutarnje.

Vanjske hemoroide nalazimo na kraju analnog otvora, dok su unutarnji pozicionirani u rektalnom kanalu.

Koja je zadaća hemoroida u ljudskom tijelu?

Njihova zadaća u ljudskom tijelu je ta da zatvaraju analni otvor. Spomenuli  smo da su sačinjeni od mnoštva arterijskih i venskih kanala odnosno da su jako prokrvljeni. Sve to značilo bi da su dovoljni malo veći napori da se upale i nateknu. Tako zapravo i nastaju problemi s hemoroidima, koje u svakodnevnom govoru nazivamo „hemoroidima“.

Važno je istaći da problemi s natečenim hemoroidima mogu imati raspon od blažih pa prema težim. Često to je samo bol koja traje kratko i osjeća se u predjelu analnog otvora za vrijeme kada obavljamo veliku nuždu.  Posebice to sve možemo osjetiti kada je stolica tvrda.

Ova kratka bol lako može prerasti u jaču. Često je prati i krvarenje za vrijeme vršenja velike nužde, što nam daje jasan znak da hemeroid prokrvario. Govorimo li o krvavoj stolici, ona zabrine gotovo svakoga.

Što se tiče toga vrlo lako možemo razlikovati stolicu koja je krvava zbog hemoroida u odnosu na koja dolazi iz unutrašnjosti. Točnije krv hemoroida dosta je svjetlija, dok krv koja dolazi iz unutrašnjosti puno je tamnija, gotovo crna i nikako nije za zanemariti.

Teži stupanj upale hemoroida

Govorimo li o težem obliku oboljenja od upale hemoroida, dolazimo do toga da oni bole čak i kada ne vršimo veliku nuždu. Bol koju osjećamo u području analnog otvora dosta često, gotovo uvijek prati svrbež.

Upravo na tom mjestu rukom možemo opipati čvoriće koji su zapravo upaljeni hemoroidi. U slučaju da ga ne možemo vratiti u anali otvor, to nam je znak da je upala uznapredovala.

U slučaju da ne boli cijelo vrijeme i da upala nije toliko jaka, velika vjerojatnost je da će proći sama od sebe.  Ako bol postane toliko jaka i neizdržljiva, a hemeroidi  odnosno čvorići natečeni i veliki, svakako se treba obratiti liječniku za pomoć.

Uzroci upaljenih hemoroida

Ako se pitate što utječe na hemoroide kao i na većinu tegoba u našem organizmu, odgovor je vrlo jednostavan. Loš način život doveo nas je do toga. Isto tako na prvo mjesto definitivno dolazi prehrana, pošto ona ima najviše utjecaja na stanje stolice, odnosno stolica na same hemoroide.

Vrlo lako je zaključiti, da ako imamo meku i normalnu stolicu da će se problemi s hemoroidima svesti na minimum. Česta konzumacija procesuirane hrane, previše slane, slatke, bogate aditivima ili natrijem, može dovesti do toga da je stolica tvrda i time otežati njeno izbacivanje.

Hemoroidi kod trudnica i pretilih osoba

Nije isključeno, pogotovo kod trudnica da tegobe s hemoroidima mogu utjecati i na hormonske promjene. Te hormonske promjene izazivaju opuštanje tkiva, kao i veći protok krvi u donjem dijelu.

Ukoliko vas zanima nešto više o dodacima prehrane u trudnoći, pročitajte u našem novom članku: Dodaci prehrani u trudnoći i njihova važnost

Dodaci Prehrani U Trudnoći I Njihova Važnost

Treba naglasiti da kod same trudnoće odnosno rasta fetusa, također može doći do pogoršanja situacije s hemoroidima, jer fetus stvara dodatni pritisak.

Pretile osobe kao i trudnice sklonije su problemima s hemoroidima zbog toga što imaju povećano masno tkivo u području abdomena. To stanje isto tako rezultira stvaranjem pritiska na zdjelicu. U ugroženu skupinu ljudi ubrajaju se bolesnici s kroničnim oboljenjima, kao i oni s problemima sa srcem ili jetrom.

Moramo biti svjesni toga da osobe koje nisu dovoljno fizički aktivne isto tako su sklone “obolijevanju” od hemoroida. U ovom slučaju radi se o lijenim crijevima, pošto se metabolizam kao i probava uspavaju ako dan provedemo bez fizičke aktivnosti.

Oslobodite se hemoroida na brz i prirodan način

Kao što znamo da hemoroidi mogu biti neugodni i izrazito bolni. U nastavku saznajte nekoliko prirodnih lijekova odnosno metoda sa kojima ćete svakako osjetiti olakšanje.

Hladan oblog

Kod hladnih obloga, oni će nam definitivno pomoći da se hemoroidi smanje, odnosno to da se bol i svrbež smanje. Bolove koje možemo osjetiti kod vršenja velike nužde uvelike će se smanjiti pošto je i sama oteklina manja.

Ovu metodu ublažavanja boli napravit ćete tako da led zamotate u čistu krpu i prislonite ga na same hemoroide. Postupak je potrebno ponavljati nekoliko puta dnevno zato što će hladnoća pomoći da se krvne žile stisnu i time utjecati na smanjenje hemoroida.

Hidratacija

Hidratacija je izrazito važna kada su u pitanju hemoroidi. Suhoća područja koje je zahvaćeno itekako može izazvati krvarenje hemoroida tj. pogoršati njihovo stanje.

Ne preporučuje se koristiti suhi toalet papir kod brisanja područja koje je zahvaćeno hemoroidima. Razlog toga je što može napraviti ogrebotine koje mogu ostaviti posljedice na područje koje je zahvaćeno hemoroidima.

Kako ne bi došlo do navedenih ogrebotina kod korištenja suhog toaletnog papira, trebali bi koristiti vlažni papir. On ne bi trebao biti parfumiran, a i neće isušiti kožu zahvaćenog područja.

Aloe Vera

Aloe Veru definitivno možemo uvrstiti ovdje zbog toga što je ona prirodni sastojak koji pomaže u borbi hemoroida. Poznato je da je Aloe Vera biljka s protuupalnim djelovanjem koja će itekako pomoći u rješavanju problema na brz i efikasan način.

Kod vanjskih hemoroida dovoljno je nanijeti Aloe Vera gel koji će hidratizirati i umiriti natečeno mjesto. Dok kod unutarnjih hemoroida gel se može nanijeti na tampon i lagano aplicirati u anus i tako ponoviti nekoliko puta.

Nije isključena i ta opcija da trakice čiste biljke zamrznete i tretirate upaljeno mjesto. Time se dobivaju dva efekta, a oni su da služi kao oblog i kao protuupalno djelovanje.

Izvor: Edina Varga

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.