Utjecaj prehrane na zdravlje srca i krvožilnog sustav

Zdravlje srca i krvožilnog sustava od iznimne je važnosti za rad cjelokupnog organizma. Poremećaji u radu krvožilnog sustava nerijetko dovode do poremećaja drugih organskih sustava.

Tako, na primjer, začepljenje arterije može dovesti do stanja koja mogu ozbiljno ugroziti naš život, kao što su srčani ili moždani udar, ateroskleroza i slično.

Prehrana i očuvanje srca i krvožilnog sustava

Prehrana ima iznimno važnu ulogu u očuvanju zdravlja srca. Danas je opće poznato kako prehrana bogata zasićenim mastima, aditivima i slatkišima prilično loše utječe na stanje krvnih žila.

Ugrubo rečeno, kako bismo očuvali zdravlje srca i krvožilnog sustava nužno je izbjegavati prerađenu hranu, pečeno i prženo. No, pravo je pitanje kakva je prehrana zaista potrebna našem krvožilnom sustavu kako bi on maksimalno funkcionirao i očuvao svoju funkciju?

Trebalo bi istaknuti da je u prehranu vrlo važno uvrstiti što više namirnica bogatih vlaknima, složenim ugljikohidratima i zdravim masnoćama. Isto tako vrlo je važno jesti što više svježih ili pak kuhanih namirnica.

Takav oblik prehrane uključuje umjerenu upotrebu mesa, mlijeka i sira, te unos složenih ugljikohidrata koje, između ostalog, pronalazimo u krumpiru, tijestu i riži.

Također, bitno je unositi svježe voće i povrće jer upravo te namirnice predstavljaju bogat izvor vitamina, minerala, ali i dijetalnih vlakana. Osim toga, u prehranu treba uvrstiti i ribu koja je bogat izvor neizostavnih omega-3-višestrukonezasićenih masnih kiselina.

Ako preferirate masniju hranu, kao izvor masti koristite isključivo maslinovo ulje. Osim same prehrane, važne su i navike nakon obroka.
Naime, kako bismo očuvali zdravlje srca, preporučeno je odmoriti i opustiti se barem četvrt sata nakon obroka.

Namirnice koje pozitivno utječu na zdravlje srca i krvožilni sustav

Iako smo gore u članku ugrubo naveli namirnice koje su neizostavne za zdravlje srca i krvožilnog sustava, u idućem dijelu prikazat ćemo vam neke od konkretnijih namirnica te njihov značaj za rad ovog sustava.

  • Naranča – najpoznatiji je sastojak ovog voća vitamin C koji, osim što pozitivno utječe na imunitet, jednak utjecaj ima i na naše krvne žile. Naime, upravo ovaj vitamin ojačava stijenke krvnih žila. Naranče također sadrže i pektin koji snižava razinu kolesterola.
  • Šipak – zahvaljujući velikim količinama antioksidansa koje sadrži, potiče stvaranje dušikovog oksida koji širi krvne žile i poboljšava krvotok.
  • Masna riba – već smo naveli kako je riba bogata omega-3 masnim kiselinama. Ove omega-3 masne kiseline iznimno su važne za naš krvožilni sustav jer smanjuju razinu triglicerida u krvi te odčepljuju arterije.
  • Rajčica – zahvaljujući likopenu koji u sebi sadrži, rajčica pomaže u regulaciji razine kolesterola i krvnog tlaka.
  • Orašasti plodovi – od kikirikija, badema, lješnjaka pa do oraha – orašasti su plodovi prijeko potrebi za zdravlje srca i krvnih žila. Tajna je u vitaminu E, kojim ovi plodovi obiluju. A ne šteti istaknuti orahe koji su osim vitaminom E bogati i vlaknima koji smanjuju razinu kolesterola u krvi.
  • Blitva – ovo zeleno povrće sadrži velike količine magnezija i kalcija koji imaju važnu ulogu u regulaciji krvnog tlaka.

Zaključak

Na kraju krajeva, želimo li očuvati zdravlje našeg srca i krvnih žila što je duže moguće, važno je prakticirati prehranu koja obiluje žitaricama, voćem, povrćem, maslinovim uljem, plavom ribom te mliječnim proizvodima s malim udjelom masti.

Tip prehrane koji smo ovdje naveli poznat je pod nazivom mediteranski model prehrane. Brojna istraživanja dokazuju kako je hvale vrijedan kad je u pitanju očuvanje krvožilnog sustava.

No, uz prehranu, možemo se poslužiti i brojnim dodacima koji najčešće dolaze u obliku tableta.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.