Psorijaza – uzroci i liječenje na prirodan način

Psorijaza

Psorijaza predstavlja naziv za kroničnu bolest kože kojoj još uvijek nije poznat uzrok.

Njen naziv dolazi od grčke riječi psora što znači svrbež. Danas slovi za jednu od češćih bolesti, a osim kože može zahvatiti i vlasište, nokte te zglobove.

Kako je riječ o kroničnoj bolesti, bolest je to s kojom se oboljeli bore cijeli život proživljavajući faze poboljšanja i pogoršanja. Nošenje s bolešću ne olakšava ni činjenica da okolina većinom poprijeko gleda na oboljele misleći kako je riječ o prenosivoj bolesti.

Ipak, važno je naglasiti kako psorijaza ne spada u skupinu zaraznih bolesti. Dakle, NE prenosi se kontaktom, zrakom, slinom niti bilo kojim drugim načinom. Stupanjem u kontakt s oboljelim, bilo verbalni ili fizički, ne postoji nikakva šansa da ćete dobiti ovu bolest.

Iako nisu otkrivene uzročno-posljedične veze, psorijaza se najčešće javlja kod osoba mlađih od 25 godina. Ipak, postoji mogućnost javljanja i kod osoba starije dobi.

Uzroci nastanaka psorijaze

Primarno, psorijaza nastaje zbog poremećaja u aktivaciji imunosti, prirođene ili stečene.

Ukoliko dođe do poremećaja u imunološkom sustavu, on potiče na 4-6 puta brže dijeljenje keratinocita nego li se odvija kod zdrave kože.

Keratinociti su kožne stanice koje između ostalog bitnu ulogu imaju u cijeljenju rana. Njihov tijek prelaska iz bazalnog u površinski sloj kože u normalnim uvjetima traje 28-30 dana.

S druge pak strane, njihovim se pojačanim dijeljenjem taj proces smanjuje na 3-5 dana što rezultira poremećajem u sazrijevanju keranocita.

Kako smo već rekli, nije poznat točan uzročnik ove bolesti. Ipak, uočeni su poneki čimbenici koji mogu utjecati na nastanak ove bolesti.

Psorijaza

Za početak, smatra se kako je genetika jedan od čimbenika koji određuju nastanak bolesti kod pojedinca.

Naime, brojna su epidemiološka istraživanja potvrdila da djeca čija oba roditelja boluju od psorijaze imaju 50 % šanse da će također imati ovu bolest.

Naravno, kao u svemu, okoliš ima značajnu ulogu i ovdje kao jedan od pomagača u razvoju psorijaze.

Nečist, zagađen zrak, te fizički i psihički nezdrava okolina mogu potpomoći razvoj. Isto tako, loše zdravstvene i životne navike predstavljaju jedan od čimbenika za nastanak bolesti.

Izloženost stresu, pušenje, nezdrava i nepravilna prehrana i alkohol potiču nastanak. Isto tako, dokazano je da poneki lijekovi mogu utjecati na nastanak ili pak tijek bolesti, u smisli pogoršanja.

U te lijekove ubrajamo beta-blokatore, litij, inhibitore enzima konverzije angiotrnzina te antimalarike.

Psorijaza i njezin izgled 

Ono po čemu je psorijaza prepoznatljiva su takozvani eritematozni plakovi.

Riječ je o crvenim promjenama izdignutim iznad razine kože, odnosno o zadebljanoj, crvenoj koži koja je oštro ograničeno od okolne, zdrave kože.

psorijazaNa crvenoj površini vidljive su bjelkaste promjene nalik ljuskama koje su sklone ljuštenju.

Brojne su vrste psorijaze od kojih svaka ima svoje specifičnosti, a najučestalija je psorijaza vulgaris.

Kod nje se psorijatične promjene najčešće javljaju na vlasištu, laktovima, lumbosakralnoj te periumbilikalnoj regiji.

Liječenje psorijaze

Kada je riječ o liječenju ove bolesti, razlikujemo nekoliko načina koji se najčešće međusobno kombiniraju.

Najčešći su lokalni pripravci u obliku masti, krema, prašaka, gelova i losiona čiji su sastojci kortikosteroidi, salicitati, vitamini A i D, kalciprotein, antralin te katranski preparati.

Od lijekova, koriste se imunosupresivi, blokatori faktora nekroze te pripravci vitamina A. Moguće je i liječenje fototerapijom.

U zadnje je vrijeme popularno i liječenje ribicama Garra Rufa koje se hrane mrtvim stanicama kože, a luče enzim dotrahol koji usporava izmjenu kožnih stanica.

Vrijedno je istaknuti jednu biljku koja se pokazala blagotvornom kod rješavanja problema sa psorijazom, a ona je Aloe Vera.

Koliko je važno tretirati kožu izvana, toliko je potrebno riješiti se toksina i nečistoća unutar našeg organizma.

Upravu tu pomaže Aloe Vera Gel koji sa svojih 99,7% čistog gela hrani cjelokupan organizam svim potrebnim nutrijentima(vitaminima, mineralima, aminkiselinama itd.)

Kada govorimo o tretiranju kože odnosno u ovom slučaju zahvačenog područja psorijazom, veliku ulogu imaju Aloe Proposlis Creme i Aloe First.

Aloe Propolis Creme je izvanredna kao sredstvo koje vlaži i njeguje kožu. Ona je bogata mješavina stabiliziranog AloeVera Gela i propolisa, uz ostale sastojke koji doprinose zdravlju kože. Psorijaza

Primjena Aloe Propolis Creme:

 • Promjene na koži
 • Dermatitisi
 • Plikovi
 • Osipi
 • Svrab
 • Gljivične promjene
 • Psorijaze itd.

Forever Aloe  First nezaobilazan je dodatak za prvu pomoć u vašoj kući ili domu. Ova ekskluzivna formula za zaštitu kože pruža prvu liniju zaštite protiv manjih iritacija kože.

First je tekuća mješavina prirodnih sastojaka:

 • 78% stabiliziranog Aloe Vera gela
 • ekstrakta 11 ljekovitih biljaka koji hidratiziraju (neven, timijan, kamilica, kadulja, eukaliptus i dr.)
 • propolisa koji je prirodno dezinfekcijsko sredstvo i
 • alantoina koji smiruje upale na koži i sluznici.

Jedanaest pažljivo odabranih biljnih ekstrakata, također poznatim po svojim blagodatnim svojstvima, nalaze se u ovoj snažnoj formuli.

Kombinaciju prirode i biljaka pruža prirodno uravnotežen pH sprej, lagan za nanošenje čak i na najosjetljiviju kožu

Prehrana

Namirnice koje imaju blagotvoran učinak na tijek bolesti su:
voće: šljive, brusnice, jabuke, jabuke, avokado

 • povrće: paštrnjak, krastavci,. repa, cikla, mrkva, artičoka, celer, tikvice
 • žitarice: ječam, raž lan, riža
 • riba: sardina. losos, brancin, svi morski plodovi

Također su se blagotvornim pokazali i laneno ulje, namirnice bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, razni probiotici te sirutka.

Namirnice koje treba izbjegavati:

 • agrumi
 • crveno meso
 • napitci koji sadrže kofein, alkoholni napici
 • jaja, mlijeko, maslac
 • šećer

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.