Ljekovito povrće uzgojeno u vlastitom vrtu

Kada govorimo o povrću koje je ujedno i ljekovito povrće koje možemo uzgojiti u vlastitom vrtu, bez zadrške možemo govoriti samo povrće.

Naime, sve je povrće bogato tvarima koje imaju blagotvoran učinak na naš organizam i zdravlje. Veliki broj ljudi nije svjesno učinka koje ”obično” povrće poput zelene salate ili rajčice ima na naše zdravlje.

Upravo zato, upoznati ćemo vas s blagodatima nekih vrsta povrća koje možete uzgojiti i u svome vrtu.

Špinat kao ljekovito povrće

Špinat pripada skupini zelenog povrća. Razlikujemo mekši i ukusniji špinat koji beremo ljeti te onaj tamniji i grublji koji beremo u zimskom i proljetnom razdoblju.

Sadrži brojne vitamine i minerale. Blagotvorno djeluje na naš krvožilni sustav regulirajući krvni tlak i održavajući ga u prihvatljivim granicama, istovremeno poboljšavajući rad srca.

Osim toga, sprječava nastanak edema odnosno oteknuća time što potiče izlučivanje vode iz organizma.

Ipak, važno je znati da špinat sadrži lokalnu kiselinu.

Zbog njene prisutnosti, ovo povrće djeca te reumatski i bubrežni bolesnici ne smiju konzumirati u većim količinama.

Špinat je najbolje pripremati odmah nakon branja, no u hladnjaku se može čuvati do dva dana. Također, njegove listove je moguće i zamrznuti, prije čega ga treba prokuhati dvije minute.

Cikla

Ovo povrće pogodno je za sadnju u proljeće, ljeto i kasnu jesen.

Ima jestivi korijen koji je najčešće crvene boje, no može biti i bijeli, žuti, zlatnožuti i narančasti. Njeno je lišće također jestivo, mlado u salati ili pak kuhano na pari ili prženo.

Cikla sadrži nitrate koji su dobri za naš mozak, ali i za krvne žile čiju elastičnost poboljšavaju. Samim se time poboljšavaju vrijednosti krvnog tlaka te protok krvi kroz organizam.

Cikla sadrži i betalain – pigment koji joj daje boju. Zahvaljujući tom pigmentu, ovo nas povrće štiti od pojedinih
vrsta raka.


ljekovito povrće


Grašak

Ovo mahunasto povrće možete sijati do jeseni do proljeća.

Ipak, imajte na umu da mrazovi zaobiđu cvatnju kako ne bi oštetili cvjetove, a kasnije i mahune.

Grašak u svojim mahunama sadrži zrna. Kod neki vrsta, kao što je grašak slatkog zrna, jedu se samo zrna. S druge pak strane, kod graška šećerca i zimskog graška možete jesti i mahune.

Ovo je povrće opće poznato kao lijek za boljke od probavnih tegoba do bradavica. Zahvaljujući kumestrolu koji u sebi sadrži, grašak je efikasan i u borbi protiv raka želuca.

Ovo ljekovito povrće je bogato vlaknima zahvaljujući kojima regulira probavu i rad crijeva. Također je djelotvorno pri reguliranju razine šećera u krvi, naročito nakon obroka.

Mrkva

Ovo svima omiljeno povrće koje je ujedno i ljekovito povrće pronalazimo u raznim veličinama, oblicima i bojama.

Ovo povrće prirodni je lijek brojnih svojstava.

Zahvaljujući regulaciji kolesterola, mrkva također smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti.

Srce i krvne žile također štiti i beta-karoten koji se bori protiv takozvanih slobodnih radikala koji čine štetu našim stanicama.

I sjemenke mrkve također su ljekovite, a njihovo ulje pospješuje vlažnost kože.

Tikvice

Tikvice pripadaju ljetnom povrću, a poznate su po dobrom urodu.

Najbolje je brati ih mlade. Tada ih možete pripremiti na više načina, ali i potičete daljnje rađanje biljke.

Tikvice su odlično povrće za reguliranje tjelesne težine te neizostavan dijetetski proizvod zahvaljujući velikoj količini vlakana a malom broju kalorija.

Bogate su vitaminima K, A i C te manganom, bakrom, kalijem i magnezijem. Zahvaljujući topivim vlaknima, reguliraju razinu kolesterola u krvi tako što izlučuju LDL kolesterol iz tijela.

Kaolin, vrsta vitamina B koju pronalazimo u tikvicama štiti membrane tjelesnih stanica te omogućuje prijenos živčanih signala do mišića.

Zaključak

Osim ovih, brojne druge vrste povrća koje je ujedno i ljekovito povrće možete uzgojiti u svome vrtu.

Iako smo naveli tek par vrsta, i mnoge druge poput rajčica, paprike, blitve, krumpira, celera, luka, rotkvice jednako su hranjive.

Svako povrće na svoj način doprinosi našem zdravlju. Osim po boji i obliku, povrće se razlikuje po sastavu, ali svima je zajedničko što rade u korist našeg organizma.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.