Seboreja vlasišta-zašto se javlja i kako ju liječiti?

Seboreični dermatitis vlasišta, odnosno seboreja vlasišta, kronična je upala kože koja se najčešće očituje kroz crvenilo, ljuštenje i perutanje kože.

Iako nije riječ o zaraznoj bolesti koja utječe na cjelokupno zdravstveno stanje, ona definitivno utječe na kvalitetu života. Problem leži u tome što ne postoji mogućnost potpunog izlječenja, međutim ipak postoje načini za ublažavanje simptoma.

Ovo oboljenje najčešće je kod djece do 3. godine života te kod osoba srednjih godina, a češće se javlja kod muškaraca.

Dijagnosticira se jednostavnim kliničkim pregledom, bez potrebe za dodatnim testovima, a tek u rijetkim slučajevima biopsijom.

Zahvaćena područja su obično smještena u blizini žlijezda lojnica. Najčešće je to područje vlasišta, obrva i kože lica oko nosa, usta i brade, ali ne samo to.

Javlja se i na području oko anusa, na prsima, između lopatica na leđima, preponama te koži oko pupka.

Simptomi koji ukazuju na seboreični dermatitis vlasišta

Seboreja vlasišta je specifično oboljenje jer se često izmjenjuju duži periodi poboljšanja i pogoršanja stanja. Kod nekih osoba javlja se blago ljuskavo tjeme, nalik na prhut, a kod drugih pak crveni, ljuskavi osip.

Žarišta mogu biti različite veličine i oblika, a same ljuske koje se pojavljuju mogu biti masne ili suhe te je obično prisutan svrbež vlasišta.

U pojedinim slučajevima seboreja vlasišta može pridonijeti ubrzanom opadanju kose, ali i razvoju bakterijskih infekcija na zahvaćenim područjima.

Isto tako, nerijetko se žarišta seboreje mogu proširiti s vlasišta na kožu lica.

Najčešći uzroci oboljenja

Iako točan uzrok seboreje nije do kraja rasvijetljen, smatra se kako hormoni i genetske predispozicije igraju ključnu ulogu u razvoju bolesti.

Uz to postoji niz rizičnih čimbenika koji dodatno utječu na pojavu seboreje i pogoršanje stanja.

Neki od njih su stres, gljiva Pityrosporum ovale, poremećaji prehrane, imunološki poremećaji, psorijaza, depresija, epilepsija, Parkinsonova bolest te HIV infekcija.

Nezdrava prehrana, konzumiranje alkohola i nadražaji kože također se smatraju rizičnim čimbenicima.

Tjemenica kod novorođenčadi

Seboreja vlasišta se često javlja kod beba u prva tri mjeseca života, a uglavnom nestaju nakon navršenog četvrtog mjeseca.

Povezuje se s povećanom tjelesnom težinom za dob, prehranom umjetnim mlijekom te djelovanjem majčinih hormona.

Žarište obično počinje u vlasištu gdje se lako prepoznaju ljuskice koje se lako skidaju, a iza kojih stoji vidljivo crvenilo.
Terapija kod djece obično uključuje i antimikotike jer se često uz seboreju razvijaju i infekcije gljivama i bakterijama.

Antimikotici su obično kreme ili šamponi koji pomažu kod liječenja gljivičnih infekcija.


seboreja vlasišta


Seboreja vlasišta i kako je liječiti?

Trenutno ne postoji lijek koji u potpunosti liječi seboreja vlasišta, ali postoje lijekovi koji uspješno smanjuju širenje bolesti i ublažavaju simptome.

Njega kose ima, naravno, najveći prioritet, a u tome pomažu razni preparati koji se mogu pronaći na tržištu.

Odgovarajuću terapiju najčešće je moguće odrediti tek isprobavanjem, uz savjetovanje s vašim dermatologom.

Važno je izbjegavati izrazito agresivne šampone ili dugotrajno korištenje kortikosteroida, jer to može dovesti do opadanja kose.

Za sprječavanje i ublažavanje svrbeža vlasišta i opadanja kose najčešće se prepisuje medicinski šampon protiv seboreje na koje će vas uputiti dermatolog.

Uz to postoji i niz kortikosteroidnih krema koje pomažu kod svrbeža i crvenila vlasišta, ali je potrebno strogo kontrolirati njihovu uporabu.

Kortikosteroidi se koriste u malim količinama i na kraći vremenski period.

Ako se simptomi povuku, preporučuju se šamponi s protugljivičnim učinkom koji sprečavaju mogućnost vraćanja svrbeža, crvenila i ljuskanja kože vlasišta.

Prehrana

Izbjegavajte rafinirane šećere i ulja, začinjenu hranu, gluten, kavu, alkohol, ali i ono za što primijetite da vodi pogoršanju stanja.

Umjesto toga, preporučuje se hrana bogata vlaknima te vitaminima skupine A, B, C i E. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama, biotinom i cinkom također može pomoći kod ublažavanja simptoma.

Seboreja vlasišta i prirodno liječenje

Postoji cijeli niz prirodnih preparata za koje je utvrđeno kako uspješno pomažu ublažavanju simptoma ove bolesti.

Kokosovo ulje, Aloe Vera, ulje čajevca, crnog kima i noćurka, gospina trava, maslinovo ulje, limunov sok samo su neki od prirodnih sastojaka koji vam mogu pomoći.

U ovu skupinu prirodnih lijekova za seboreju ubrajamo još i gavez, sladić, med te čaj od kadulje.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.