Mononukleoza – velika opasnost po opće zdravlje  

Mononukleoza – važnost ranog prepoznavanja simptoma te načini i mogućnosti liječenja

Mononukleoza označava jednu od učestalijih bolesti opasnih po opću sliku zdravlja pojedinca i njegova imuniteta. Rano otkrivanje prisutnosti bolesti uvelike pripomaže u njezinu liječenju i ograničenju razine njezine invazivnosti.

Uvid u osnovna obilježja i simptome bolesti uvelike pripomaže općoj prepoznatljivosti bolesti i njezinu što veću razinu uspješnosti pri liječenju.

Imate li problema sa imunitetom ili pak sa HPV virusom? Više o tome možete pročitati u novom članku: HPV virus – prirodno riješenje problema


Opće odrednice bolesti


Kad je riječ o njezinim osobinama, prva razlika koja se očituje pri govoru o mononukleozi jest karakteristika njezine pojavnosti s obzirom na dob. Dok kod djece nije moguće prepoznati simptome, dotle kod adolescenata i odraslih oni su itekako prepoznatljivi.

Nadalje, pri njezinu općem određenju, važno je navesti da mononukleoza jest virusna bolest koja zahvaća cijeli organizam. Od svih njezinih dijelova, u najvećoj mjeri stradava sam imunosni sustav. S obzirom na čest prijenos mononukleoze poljupcem, često je nazivana i kao „bolest poljupca“.

Njezina prenosivost slinom obilježena je i do 18 mjeseci nakon bolesti. Nažalost, virus, nakon povlačenja simptoma i oporavka imunosnog sustava, ostaje u tijelu.


Moguće komplikacije


Važno je naznačiti da prilikom njezine prisutnosti u tijelu dolazi i do povećanja slezene, što može pak dovesti do po život opasnih komplikacija. Postoji sumnja, potvrđena nekolicinom istraživanja, da virus može biti i uzročnikom same pojave karcinoma ždrijela i limfnih čvorova.Mononukleoza – simptomi


Kad je riječ o simptomima, oni se najčešće javljaju u obliku vrućice, upale ždrijela, povećanja limfnih čvorova, jetre i slezene, pojava opće slabosti, umora, glavobolje i gubitka teka.

Inkubacija, odnosno proces od trenutka zaraze do pojave simptoma, traje 30-50 dana. U akutnoj fazi velika većina oboljelih ima povišene jetrene enzime. Na svu sreću, jako rijetko upala donosi trajne posljedice po organizam.


Dijagnoza i načini liječenja


Često zna doći do zamjene u dijagnozi s obzirom na sličnost simptoma s gnojnom anginom pri upali ždrijela i stvaranju gnojnih naslaga na krajnicima. Zbog toga doktori nerijetko prepisuju penicilinske antibiotike.

Oni pak dovode do pojave grubog mrljastog osipa po licu i tijelu, a upalu ne mogu izliječiti. Također, virus može izazvati upalu mozga i moždanih ovojnica te srčanog mišića.

Takve posljedice mogu trajno ugroziti zdravlje i sam život oboljelog. Međutim, one su ipak vrlo rijetke.

Liječenje, ako nema komplikacija, podrazumijeva trajno mirovanje, snižavanje temperature i prehrane kojom će se opskrbiti tijelo dovoljnom količinom hrane i tekućine, a da se pritom jetra ne dovodi u stanje pretjeranog opterećenja.

S obzirom na potonje, ne preporučuje se uzimanje sadržaja s povećanim udio masnoća, već voće, sokovi i ugljikohidrati.

Kad je riječ o načinu utvrđivanja ozdravljenja, ono se očituje u nalazima o prisutnosti antitijela i to nakon nestanka simptoma.

Međutim, potpuno ozdravljenje i vraćanje organizma u stadij prije bolesti zahtijeva izbjegavanje tjelesnog naprezanja i velike količine kalorične hrane i pića.

Navedeno je uvelike značajno jer nepotpuno izlječenje od bolesti može dovesti do trajne aktivne prisutnosti virusa u tijelu.

Na kraju, važno je napomenuti da u slučaju upale limfnog tkiva i krajnika, čime je otežano disanje, koriste se kortikosteroidi pri liječenju. Također, njihova primjena se javlja kao preporučljiva i u slučaju pojave autoimune reakcije na krvnim stanicama.

Svim navedenim pružaju se tek osnovni podaci o navedenoj bolesti. Za uvid u neke manje učestale simptome te alternativnije načine liječenja preporučuje se posjet liječniku.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.